Ja ne ucestvujem u vasim sastancima jer bi samo verovatno smetao,ali su mi zanimljivi,u smislu kako funkcjonise jedan pokret za bolje drustvo.
U jednom trenutku negde pred kraj sastanka je spomenut jedan predlog ,u smislu kakvih sve radikalnih predloga ima,a razmatralo se o kompetentnosti clanova pokreta u odlucivanju o tim predlozima itd.Konkretno ,odnosi se na ono pisanje u kokakolu.To je moj predlog.Ali ja sam se tek upoznao tada sa ovim pokretom i bio sam pomalo agresivno radikalan,sto sam prevazisao upoznajuci se dalje.Medjutim i dalje imam utisak da je ovaj pokret kao neko drustvo penzionera koje se bavi skupljnjem clanarine,i raspravljanjem o tome kako treba potrositi tu clanarinu.
Zar se ovaj pokret ne zalaze za prevazilazenje drusvenog sistem,odnosno vise ekonomskih i sistemsko proceduralnih ogranicenja koja se namecu pojedincu.Mozda sam ja pogresno razumeo ,mozda su ovo samo fanovi zvezdanih satza.Pa vi sami sebi postavljate ogranicenja unutar pokreta formirajuci isti po modelu sistema u kojem i sami zivimo.Ja razumem da ste hteli da se registrujete kao pokret i to je sve u redu,po zakonu ito.Ali to ne znaci da se morate ponasati kao neko drzavno upravno telo,ili bolje reci zakonodavno.Zar ne bi bilo bolje da je sve na nivou zajednickog dogovora,da se iskristalise jedana atmosvera medjusobnog uvazavanja i saradnje,bez potrebe koordinisanja i moderisanja.
Naravno da ce uvek dolaziti da nesuglasica,ali to ne znaci da je potrebno nekoga kazniti ili spreciti da se ne slaze,prosto potrebno je da se izgradi jedna atmosfera tolerancije.Na taj nacin ce i razumevanje medu clanovima biti vece.Nema ono ,ovo je moja ovo je tvoja odgovornost ,to je nasa zajednicka ogovornost.Mi svi imamo pojedinacnu odgovoornost samo kad je upitanju nas zivot,cim su upitanju drugi to je zajednicka odgovornost.Zar se ne slazete sa ovim.Cak se i u zeitgeist filmu upravo o tome govori da smo svi mi zajedno odgovorni za drusto u kojem zivimo.
Mozda vama ovo sto ja pisem deluje kao demagogija,i da nemam nikakvih realnih pokazatelja da ce se ljudi moci dogovarati bez predhodnih procedura i koordinatora koji ce ih upucivati na iste.Ali ja mislim da ukoliko vam je cilj ovog pokreta,bavljenjem istim iz hobija,zbog potrebe izrazavanja svoje politicke strane licnosti,koja je ustvari vise po inerciji realnih politicko drustvenih desavanja usadjena u nas,odrazavajuci vise patologiju drustva nego neko angazovanje ka resenju,onda stvarno i nece biti slaganja.Jer savko gleda na situciju iz svoje koze,pa ce tako i pogledi na drustvenu stvarnost biti razliciti.Ali ja mislim da se trebamo osloboditi tog sebicnog gledista,i ici ka zajednickom resenju,ne kao slepci vec otvorenih ociju.
Vama je simpaticno da budete ciatani u tamo nekom casopisu,a ipak se svadjate oko bednih para kao poslednji lihvari ili kapitalisti.Gde je tu duh zajednistva.Evo jednog primera iz zivota.
Radio sam sa nekim drugarima ,jedno vreme,neki fizicki posao.I sad ono kad zapece sunce a posao tezak nije sve jedno,raspolozenje pada i sta cemo.Ja uhvatim i pitam sve dali hocemo da skupimo pare za sok.Medjutim ima tu onih koji su sebicni i pre ce otici da kupe sebi malu flasicu soka iako je skuplje nego da ucestvuju zajedno u kupovini vece.I zbog njih se i ovi koji su hteli da ucestvuju neckaju jer kazu sto mi zajedno da skupljamo pare,a kad oni sami piju svoj sok nikog ne nude.Medjutim ja vidim kakva je situacija i samo ja i jos jedan skupimo pare i upimo sok,ali smo naravno svi pili.Sledeci put nisam morao ni reci da skupimo pare vec su mi upravo ovi sto sami kupuju samo sebi malu flasicu soka nudili prvi deo para za sok i onda su i drugi vdevsi to.
Sta je poenta ove price.P ja i oratak koji smo prvi put kupili sok,uzdigli smo se iz percepcije na svet kroz materjalnu korist,bitno nam je bilo zajednistvo,i to su drug ubrzo uvideli i odmah prihvatili.Jer svakom coveku je potrebno zajednistvo.Sad verovatno da se ova saradnja nece odvijati u svim drustvenim okolnostima,verovatno da je tu presudnu ulogu imala vrucina i zedj.Ali poenta je da smo mi ostvarili ipak pomak ka zajednistvu,i nismo ostali sebicno razjedinjeni pa i zedni.
Mislim da bi se trebala ova ideja zajednistva ipak malo vise ispoljavati,a ne kociti procedurama,stereotipima i predrasudama.Pokret kao pokret nije uopste bitan ,bitan je cilj pokreta, ono sto pokret ostvaruje zar ne.A uz duh zajednistva je sve moguce.
I jedna relativno dopra ideja kao sto je komunizam,bez obzira sto ga mnogi ne vole on je naj slicniji drustvu kome se tezi u venusu,propao je zbog procedura i sistema koji je uspostavljen radi realizacije te ideje pa makar i na silu.A gde je sila tu su i zloupotrebe iste.A i sve sto je na silu nije prihvaceno razumom vec nagonom ka prezivljavanju.Tako da tu nema osvescivanja.
I nemojte se zavaravati da propaganda nije ne silu nametanje neke ideje.Pa zar nas upravo sad ne siluju preko izborne kampanje.
Malo vas ce prihvatiti ovo moje misljenje,i nastavice sa dosadasnjim zivotom na silu,ali verujte bez duha zajednistva,tolerancije i hrabre resenost da se ostvari cilj ovog pokreta ova dobra ideja ce propasti i izgubice se u istorji ljudske borbe za drustvenom slobodom.