Ogranak Niš

Z-dan 2012 Niš

zmglobeOve godine smo Z dan u Nišu obeležili na sasvim drugačiji način nego prethodne. Život u okvirima monetarnog sistema nam nije ostavio vremena za organizaciju složenijih aktivnosti, ali smo ipak pripremili uličnu “akciju”, deljenje promo-materijala i razgovor sa ljudima. Kao i uvek bilo je interesantno posmatrati reakcije ljudi. Ovaj tekst je pokušaj da se utisci iz razgovora prenesu na papir.

Obilazeći širi centar grada podelili smo stotinak CD-ova i oko 400 flajera. Flajer u obliku novčanice, prvo izazove neku vrstu šoka - nepoznata osoba na ulici vam daje 1000din., a onda obično i komentar: “Daj još neki!” :) ..Reakciju na prošlogodišnji flajer “Sa svetom nešto zaista nije u redu.. osećate li to?” je teže opisati.. u tom trenutaku izgledaju kao da osećaju, i kao da se čude.. možda što ih iko pita za osećanja? Ili što im neko postavlja pitanje na koje je odgovor tako očigledan.. a u isto vreme je paradoksalno uopšte pitati, jer "tu se ništa ne može.."
-Ko to finansira? - pita jedna gospođa.
-Mi, aktivisti.. odgovara neko od nas, sležući ramenima. -Kako to mislite mi, ko smo to mi? - insistira ona.
-Pa mi, baš mi, mi što nas gledate.. “obični" ljudi, najrazličitijih profesija i interesovanja, različitih godina, pola, nacionalnosti.. Radimo ovo bez prisile ili straha od kazne, za to ne dobijamo nikakav novac, nego još i dajemo za materijal.. Zašto? Zato što smatramo da je za bolji život svakog čoveka na ovoj planeti dovoljna samo bolja organizacija, ako uzmemo u obzir razvoj savremene nauke i tehnologije.. -Čekajte, hoćete da kažete da ni jedna politička stranka ne stoji 'iza vas'? ..sumnjivo mi je to.. ..ali lepo je ako je tako.”
Drugi oduševljeno podržavaju naše napore. -Bravo deco! Da smo mi to na vreme uradili sada bismo svi drugačije živeli.. Samo nastavite i hvala vam, ulepšali ste mi dan.
-Ima nade, ima nade, ako vi to stvarno radite samoinicijativno.. -To jeste na neki način ludost, tako 'gubiti vreme' danas, ali je ta vaša ludost verovatno mnogo zdravija od ove moje pameti...”

Karakterističan je taj izraz neverice dok slušaju o ideji resursno-bazirane ekonomije – bez novca, bez robne razmene.. primena tehnologije da oslobodi ljude za ono što ne može da bude automatizovano ili za ono što žele da rade.. o tome da su danas aktivisti širom planete (ne samo u Srbiji) iz istog razloga na ulici, i da uopšte ima ikoga ko razmišlja na taj način i pokušava “upgrade” sistema. Lako je primetiti da bitan deo, oslonac ideje - “razvoj savremene nauke i tehnologije” niko ne procesuira ukoliko nema detalja koji to pojašnjavaju. Ako se osoba zapita kako to da ona ne zna da su roboti već savršeno sposobni da operišu ili da u letu sagrade zgradu, moguće je da će početi da istražuje. A to je čini se ono što je potrebno.. i dovoljno.

Na našu izjavu da pokušavamo da usmerimo društvo ka humanijem vrednostima, neki maltene zajedljivo odgovaraju: “A-haa, usmerićete.” i nastavljaju dalje žureći da uhvate zeleno na semaforu... Kažem maltene zajedljivo jer to nije ona obična zajedljivost, već više nešto kao: “Mladi, naivni..” ...gorčina je njihova, zajedljivost su primili. Ako to primite, barem vam niko neće reći da ste naivni..
Nekoliko njih je odbilo flajer samo izrazom lica: Ne želim nikakve flajere. Oni odbijaju na osnovu iskustva – ništa sa tih lepih, šarenih papirića nije besplatno. Retko bude vredno pažnje, a ako i jeste za to obično nemamo vremena. A sve što se na njima nudi je redovno najbolje i često najjeftinije. Ako i nije najjeftinije, košta “SAMO ___ rsd!!!”
I naravno “Ostvarićete popust, ukoliko... ..“
Ti ljudi su u nekom trenutku izgubili nadu, jer su se ukopali, prestali da istražuju... stigli su možda do rock'n'rola ali su onda potonuli u svakodnevnicu.. uvereni da su naučili sve, primorani da zarađuju.
Međutim, humanije društvo je ipak našlo načine da egzistira, paralelno sa opšteprihvaćenim načinima, ali retko ko ima informacije o tome. Široka kultura danas podrazumeva da znate kako se pravi novac, da znate šta je potrebno uraditi da biste gajili bilje bez pesticida, da znate šta je Couchsurfing, Open Source Ecology, na koji način funkcioniše Wikipedia, šta je time-banking, Khan-academy, Open Office, Wwoof, CarSharing i još mnogo toga..
Ali, dok žure na posao od koga im je muka i strahuju da ne izgube 10% od plate, zbog kašnjenja, bilo bi sebično a i samodestruktivno očekivati da odreaguju drugačije. Strah je u osnovi života današnjeg čoveka. Žurba. I što više žurimo sve više nam izmiče. Ali možda će naći taj flajer u svojoj torbi kad je budu čistili, možda će se opet začuditi setivši se “onih što hoće da menjaju svet”, pa će možda i otići na naš sajt ili pogledati film. Pre ili kasnije, informacija će opet proći pored njih.

Posle aktivnosti na ulici zadržali smo se u obližnjem caffe-u prilično duže od planiranog. Verbalna razmena misli, sa ljudima bez predrasuda, prepunim informacija.. koji poštuju tuđe stavove a istovremeno žele da saznaju nešto novo - zadovoljstvo je koje se ne dešava tako često u “offline životu”. Međusobno poverenje učinilo da naš Z dan ima najbitniji sastojak pravog Z dana – razgovor, iskren, neiznuđen, bez ograničenja bilo koje vrste.
Odatle smo krenuli mnogo bolje raspoloženi nego što smo bili kad smo dolazili.
Do sledećeg druženja, imajte prijatan život :)
Tranzicija je u nama.

 

Podelite sa ostalima

Zeitgeist Srbija

E-pošta: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.zeitgeistsrbija.org